Tema: Så ökar du tilliten i din arbetsgrupp
Vår föreläsare Ibrahim Mohamad skriver om tillit på arbetsplatsen och beskriver 6 faktorer som påverkar tilliten i din arbetsgrupp
Att det råder brist på tillit på många organisationer råder det ingen tvekan om. Enligt forskning från Oxfam, en humanitär organisation, leder brist på tillit till långdragna beslutsprocesser, sämre kommunikation och lägre produktivitet.
Tilliten påverkar såväl välbefinnandet som sammanhållningen i gruppen. Oavsett om vi vill förbättra arbetsmiljön, öka mångfalden eller attrahera och behålla talangfulla medarbetare så vi måste vi bygga tillit innan vi kan uppnå våra mål. Vilka faktorer mäter tilliten i grupper?
Sex faktorer som påverkar tilliten i din arbetsgrupp
1. Kompatibilitet:
Har vi gemensamma värderingar och mål i gruppen? Drar vi åt samma håll? Om vi har en gemensam plattform att stå på så ökar vår känsla av gemenskap och tillhörighet i gruppen, vilket ökar tilliten.
Drar vi åt olika håll så är det dags att föra en diskussion kring våra mål och värderingar. Kulturkrockar, subgrupper och konflikter underminerar tilliten och gemenskapen.
2. Välvilja:
Har mina kollegor/min chef mitt bästa i åtanke? Vill de att jag ska bli framgångsrik? Är jag rädd för att göra ett misstag eller ”göra bort mig” på jobbet? Hur är klimatet i arbetsgruppen? Ger vi varandra ärlig och konstruktiv återkoppling, eller pratar vi om varandra?
Det är först när du känner att människor i din närhet har ditt bästa i åtanke som du kan lita på dem.
3. Inkludering:
Inkludering är en subjektiv känsla som handlar om att känna tillhörighet till och gemenskap med gruppen. Det kan handla om alltifrån att få vara med på lunchen och fikastunden med kollegorna till att se sig själv (bakgrund, kön, ålder, sexuell läggning, funktion, etnicitet etcetera) representerad och uppskattad i såväl gruppen som i resten av organisationen.
Inkludering handlar med andra ord om att såväl känna sig inkluderad i gruppen som att vara representerad på flera nivåer i organisationen.
4. Tillgänglighet – våga visa genuina känslor:
Kan jag visa mina känslor utan att vara rädd för eventuella negativa reaktioner från min grupp/chef? Vågar jag, till exempel, be om hjälp, erkänna ett misstag eller visa tecken på sårbarhet inför andra? Hur tar gruppen emot min öppenhet?
Om vi inte litar på våra kollegor/chef så kommer vi inte att våga vara oss själva. Det innebär att vi kanske hellre låtsas att vara någon vi inte är, eller att vi låtsas allt är under kontroll för att undvika konflikter, kritik, eller stämplas som inkompetenta eller svaga.
5. Förutsägbarhet:
Förutsägbarhet handlar om att man kan lita på att gruppmedlemmarna /chefen agerar konsekvent över tid. Råder det missförstånd, otydlig kommunikation och konflikter på arbetsplatsen? Om vi skickar dubbla signaler (hur vi kommunicerar, hanterar konflikter, om våra moraliska egenskaper, etcetera) så underminerar vi tilliten.
Att agera konsekvent handlar inte om att vara felfri eller perfekt, utan det handlar mer om att människor kan lita på att vi är konsekventa i hur vi beter oss över tid. Det handlar om att vi vet var vi har varandra. När förutsägbarheten påverkas så påverkas även tilliten.
6. Välbefinnande:
Hur jag mår när jag befinner mig på jobbet? Mår jag bra av att vara runt/samarbeta med mina kollegor/min chef? Om det råder brist på tillit (t.ex. på grund av punkterna 1-5 ovan) så kommer vi att må dåligt när vi är på jobbet. Det är därför viktigt att man satsar på att öka tilliten i gruppen, på såväl på såväl individ- som gruppnivå. Vi kan inte vara effektiva eller produktiva om vi inte mår bra.
Artikelförfattare: Ibrahim Mohamad